top of page

Kefir Nasıl Mayalanır?


Evde kendi kefirimi yapmaya başladıktan bu yana kefir tanelerim kat kat arttı. Arttıkça dağıttım ve bıkmadan usanmadan tek tek anlattım nasıl mayalanacağını, sonra buraya yazıp, bloga yönlendirme yapmanın daha mantıklı olduğunu düşündüm ve işe koyuldum. İşim çok az olduğu için (!) yazmanın da ötesine geçtim ve markamı oluşturdum, etiketimi bastım, gönderiye doğrudan yönlendirme yapan karekodumu ekledim, kavanozları özene bezene süsledim püsledim. Şimdi içim rahat, mutluyum çünkü aslında sevdiklerime süslü küçük bir kavanoz içinde sadece kefir değil, sağlık hediye ettiğimi hissediyorum (Bknz. aşağıdaki 75 maddelik listeye).

Kefirimi yudumlarken de size kuralları yazdım.

Unutulmaması gereken kurallar

1. Kefir tanelerinin metalle temas etmemesi önemlidir. Süzerken tel süzgeç kullanılmamalı, taneler metal kaşıkla alınmamalı ve metal kap içinde saklanmamalıdır. Mayalama ve saklama için en sağlıklısı cam kaplar tercih edilmelidir.

2. Kefir yapılmadığı zamanlar kefir mayasını küçük bir kavanoz içerisine mayanın üstünü örtecek kadar süt veya yaptığınız kefirden ekleyerek buzdolabının normal kısmında 7 gün kadar saklayabilirsiniz. Su içinde saklamak doğru değildir.Çünkü kefir mayası canlı bir varlıktır dolayısıyla besin ihtiyacı vardır o yüzden su içinde saklanması kefir mayasının canlılığını azaltır.

Mayalama aşamaları

1. Oda sıcaklığındaki sütü cam şişeye alıyorsunuz ve 1 lt için size verdiğim kadar kefir tanesini sütün içine atıyorsunuz (kavanozdaki sütünden süzerek de, süzmeden olduğu gibi de atabilirsiniz cam şişedeki süte). Bu noktada şişenin ağzına kadar dolu olmaması üstünde boşluk kalması önemli. Mayayı süte attıktan sonra şişenin kapağını kapatın. (Mümkünse kapağı da metal olmasın, eğer metal olacaksa da çalkalama yapmayın). Şişeyi oda sıcaklığında karanlık bir ortamda (örn. mutfak dolaplarının içi) en az 24 saat bekletin. 24 saat sonra kefiriniz hazır. Daha uzun da bekletebilirsiniz, ama beklettiğiniz süreye göre tadı ve yoğunluğu değişiyor. Mayalanmış kefiri metal olmayan bir süzgeçle süzün, delikleri küçük olsun aksi takdirde kefir içerken ağzınıza kefir taneleri gelebiliyor. Süzdüğünüz kefir içime hazır, benim önerim "soğuk içmeniz".

Tanelerin Saklanması

1. Süzgeçin üstünde kalan taneleri belli aralıklarla içme suyuyla yıkarsanız iyi olur. Dikkat her zaman demiyorum. İçme suyuna da dikkat çekmek istiyorum çünkü klorlu su da kefiri bozuyor.

2. Yıkanmış veya yıkanmamış kefir tanelerini küçük bir kavanoza alıp, üstüne üstünü geçecek kadar süt eklemeniz ve buzdolabında saklamanız gerekiyor. Eğer tüm sütle kefir mayaladınız ve süt yok, o zaman kefirle bir müddet saklayabilirsiniz.

3. 3 gün 5 gün geçti yeni kefir mayalamayacaksınız, buzdolabında kavanozda taneler bekliyor, o zamanda en fazla 5 günde bir taneleri süzüp yeni süt eklemeniz gerekiyor.

4. Kefir tanesi canlı bir varlıktır, besin ihtiyacını sütten karşılar onun için besini olan sütü ve her canlının ihtiyacı olan ikinci şey sevginizi esirgemeyin :))

Sağlıklı günler dilerim..

Not: Eğer tatile gidiyorsanız veya uzun süre kefir mayalamayacaksanız ve 5 günde bir süzüp yeni süt eklemek zor geliyorsa, kefir tanelerini içme suyuyla yani klorsuz suyla yıkayıp fazla suyunu havluyla alarak streç filme, buzdolabı poşetine veya plastik kaba koyarak derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Kefirin faydaları

Mucizevi içecek kefir muhteşem bir probiyotik kaynağı olarak bilinir. Yüzyıllardır kullanılan kefirin faydaları şu şekilde sıralanabilir.

1. Tüm alerjilere karşı en kuvvetli iyileştiricidir. 2. Hiçbir yan etkisi bulunmayan güçlü bir antibiyotiktir. 3. Karaciğer hastalıklarını tedavi eder. 4. Safra kesesi taşlarını dökmeye yardımcı olur. 5. Vücudu ağır metal, tuz ve alkolik maddelerden arındırır. 6. Kimyasal antibiyotikleri elimine eder. 7. Böbrek taşlarına iyi gelir. 8. Kötü kolesterolü düşürür. 9. Bağırsak yolunu temizler. 10. Patojen mikro organizmalara karşı etkilidir. 11. Rahatsız Bağırsak Sendromuna iyi gelir. 12. Gastrit tedavisinde etkilidir. 13. Pankreas sorunlarında faydalıdır. 14. Ülseri tedavi edici özelliği vardır. 15. Kolon kanserini önler ve tedavi eder. 16. Sindirimi kolaylaştırır. 17. Vücut fonksiyonlarını düzenler. 18. Bağışıklık sistemini güçlendirir. 19. Mantara iyi gelir. 20. Yüksek tansiyonu düşürür.

21. İyileşme sürecini hızlandırır. 22. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller. 23. Sedef hastalığına iyi gelir. 24. Egzama tedavisinde kullanılır. 25. Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir. 26. Tümörlerin büyüklüğünü azaltır. 27. Kalp hastalıklarını tedavi eder. 28. Bağırsaklardaki tıkanıklığı tersine çevirir. 29. Kan damarlarını temizler. 30. Enerji verir. 31. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. 32. Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir. 33. Metabolizmayı çalıştırır. 34. Kilo vermeye yardımcıdır.

35. Aknelere iyi gelir. 36. Saçı canlandırır. 37. Diş eti hastalıklarının tedavisinde etkilidir. 38. İlaçların yan etkilerini azaltır. 39. Antibiyotik kullanımı sonrasında vücuttaki iyi bakterileri korur. 40. Sindirim sistemindeki mikrofloranın korumada görev yapar. 41. Tansiyonu düzenler. 42. Kan şekerini düşürür. 43. Yağ asidi ve kolesterol seviyesini düşürür. 44. İshale iyi gelir. 45. Şişkinliği azaltır. 46. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. 47. Strese karşı etkilidir. 48. Uyku sorunlarını çözer 49. Depresyon sürecinde kullanılabilir.

50. Dikkat eksikliğine iyi gelir. 51. Beynin nörofoksiyonlarını geliştirir.(Refleksler, hafıza, dikkat, 5 duyu) 52. Midedeki gazı azaltır. 53. Laktik asit fermantasyonu ile süt ürünlerinin sindirimini kolaylaştırır. 54. Enfeksiyonlara karşı etkilidir. 55. Vajinal kokuları yok eder. 56. Kırışıklıkları gerginleştirir. 57. Arterite iyi gelir. 58. Kalın bağırsak yangısını iyileştirir. 59. Gut hastalığına karşı etkilidir. 60. Migrene iyi gelir. 61. Romatizma tedavisinde etkilidir. 62. Mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir. 63. Detoks etkilidir. 64. Sütün içerisindeki proteinin alımını ve sindirimini arttırır. 65. B3 , B6 ve folik asit üretimini destekler. 66. Tüberküloz tedavisinde etkilidir. 67. Mide kramplarına iyi gelir. Regl döneminde tüketilebilir. 68. Kronik bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. 69. Karaciğer enfeksiyonlarına iyi gelir. 70. Astıma karşı etkilidir. 71. Bronşit hastalarına önerilir. 72. Kansızlığa iyi gelir. Metastazı engeller. 73. Sabahları görülen ağız kokusunu önler. 74. Hepatit tedavisinde etkilidir. 75. Soğuk algınlığı sebebiyle boğazda balgam birikmesini engeller.

,

Recent Posts
Search By Tags
bottom of page