top of page

Minik mucizeler dünyası: Filizler

Bir kaç hafta önce bana "Filiz" deseniz aklıma ilk gelen bir kadın ismi olurdu, ikincisi ancak tohumdan çıkan ince uç olurdu herhalde. Ama şimdi sorsanız cevabım "minik mucizeler". Bir kaç yıl önce faydalarından dolayı evde buğday çimi üretmiş suyunu sıkamamış çiğ halde salata içinde de çiğneyemediğimden dolayı bu merakı rafa kaldırmıştım. Filizlerin üretimi ve tüketimi ise oldukça kolay, zevkli ve lezzetli. Batı Avrupa mutfağında salata ve sandviçlere lezzet katan Gurme garnitür olarak kullanılmaktalarmış. Ülkemizde ise hakkında ne fazla bilgi var, ne de kullanıldığını görüyoruz.

5000 yıldır birçok uygarlık filizlerin gücünden, enerjisinden yararlanmış. Özellikle de Çinliler. İmparatorları Shen Nung -ki kendisi klasik çin tıbbının mimarlarından- milattan önce 3. yüzyılda filizleri insan doğasını destekleyen ve hastalıkları iyileştiren ilaçlar arasında saymış. Aztekler ve Kuzey Amerika yerlilerinden Navajolar da filizlendirmeye önem vermişler. Önce ilaç olarak kullanmışlar, sonra muhteşem yemeklere dönüştürmüşler (kaynak:dogaclama).

Hala baklagilleri ve tohumları filizlendireceğime kendisini yerim diye düşünüyor ve neden filizlendirmekle uğraşayım ki diye düşünüyor olabilirsiniz. Okuduğum kaynaklardan kısaca önemli bulduğum yerleri aktarayım detaylı bilgi için yazının sonundaki asıl kaynaklara göz atabilir, daha detaylı araştırabilirsiniz, sonuçta konunun uzmanı değilim.

Filizler tüketilmeli çünkü filizler tam besinlerdir. Bütün gerekli kaynaklara sahiptirler.Filizlendirilmiş baklagil ve tohumlarda A,B,C,D ve E vitaminleri vardır ve filizlendirilmeden tüketilenlere göre %800'e kadar daha çok vitamine sahiptirler.Proteinleri amino asitlerin ayrılmış halde olduğundan mide onları kullanabilmek için parçalamak zorunda kalmaz. Filizlerin içindeki karbonhidrat ve yağlar daha kolay hazmedilir (kaynak: bugday.org). Filizlendirme sırasında bir tür ön sindirim oluşur ve böylece vücut besinleri daha kolay özümser. Baklagil ve tahılların, B2 (riboflavin) ile folik asit içeriği, filizlendirmeden sonra yüzde 500 artar (kaynak:entegreyasam). Filiz olunca fasulyenin, nohutun o beklenmedik “gaz” etkisini karnınızda yaşamak zorunda değilsiniz. Midenizi yormadıkları için rahatlıkla yiyebiliyorsunuz. Kendi kendilerini sindirebilecek ve vücuda ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlayan canlandırıcı enzimlere sahipler. Bakın bu önemli, çünkü normalde vücudumuz enerjisinin %60’ını gıdaları işlemeye harcıyor. Filiz yediğimizde ise sindirmek ile uğraşmak zorunda kalmıyor, böylece hastalıkları önlemek gibi daha önemli şeylerle ilgilenmek için serbest kalıyor. Çiğ besinlerin böyle bir artısı var. En basitinden sizi tok tutuyor, iyi hissettiriyor ve canınızın olur olmaz şeyler çekmesini engelliyorlar. İyileştirici güçleri var. Sindirimsel vazifeleri hafifletiyorlar (kaynaak:dogaclama). Eğer filizlerin faydalarına ikna oldunuz ama evde buna ayıracak vaktim yok diyorsanız altta linkini verdiğim Doğaçlama sitesi eğer istanbul'daysanız kapınıza kadar istediğiniz filizleri gönderiyor. Kafama takılan bazı soruları sitenin sahibi Gökçe hanım tüm nazikliğiyle cevapladı. Benim filizler konusundaki ilk deneyimime ait fotoğraflar aşağıda. Vakit bulduğumda başka bir post'ta filizlendirmeyi nasıl yaptığımı resimleriyle yazacağım. Şimdilik bu kadar..

http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=223

http://www.entegreyasam.com/icerik.aspx?id=26

http://www.dogaclama.com/#!mikro-herkuller/c1ogh

Comments


Recent Posts
Search By Tags
bottom of page