top of page

Eğitici Kartlar, İlk Kitaplar


Bizim Minnoş eğitici kartlarla ilk defa henüz renkleri ayırt edemediği 0-3 aylık döneminde tanıştı. O dönemde görme mesafesi de oldukça düşük olduğu için kartları 20 - 25 cm uzaklıktan ona gösterip, görseller hakkında her gün belli bir süre konuşarak günlerimizi geçiriyorduk. 2,5 - 3 ay civarında kartlara bakarken heyecanlanmaya başlamıştı. Renkleri ayırt edemedikleri için bu dönemde kontrast renklerden oluşan kartları göstermek gerekiyor ve öyle de yaptık. Bu dönemde biz Mikado Çocuk'un bir tarafı renkli bir tarafı siyah beyaz ve biraz kırmızı renkten oluşan kartlarını kullandık. Bebekler 3 aydan itibaren kırmızıyı da seçebiliyorlar, 6 aydan itibaren ise renkli kartlara geçilebiliyor. 3. aydan itibaren Pearson'ın Bebek dokun öğren serisinden 0-2 yaş için olan kelimeler, renkler ve hayvanlar kitaplarını aldık sert, yumuşak, tırtıklı, parlak, hışırtılı olan farklı dokularıyla bebekler için oldukça ilgi çekiciler.

6. aydan itibaren yine Pearson'ın Oyun Zamanı, Neşeli Aileler, Oyun bahçesi, Neşeli Sesler kitapları farklı dokularının olmasıyla, farklı sesler çıkarmalarıyla daha o dönemden ilgisini çekmeye yetti ve hala ilgisini çekiyorlar.

12. aydan itibaren yine Pearson'ın Yuvada adlı kitabını aldık, kitabı Gülçin öğretmenin videosu eşliğinde veya onun gibi okuyoruz, çok eğleniyor.

Kuklalı kitaplarına da ilk aldığımızda ilgisi olağanüstüydü, tırtılı, kuzuyu sürekli öpüyor onlara ayrı ilgi gösteriyordu, sanırım sıkıldı bugünlerde :)

Remzi Kitabevinden ilk 100 sözcük kitabı 12- 15 ay döneminde en popüler kitabıydı. Bazı kitaplarda ilk 100 sözcük içinde ilk 100'e girmemesi gereken saçma sapan gereksiz kelimeler olabiliyor. Bu kitap Minnoş'ların günlük hayatlarında en sık kullanacakları kelimeleri içeriyor, resimler ve baskı kaliteli, sert kapak, sert sayfalar.

Mikado yayınlarından "babamı neden çok seviyorum" ve "neden annemi çok seviyorum" kitapları da 1,5 yaşından itibaren beraber resimlerine bakılarak okunabilecek kitaplar arasında. Büyük resimli az sayılı, genelde anlayabileceği kitaplar ve kavramlardan oluşuyor.

Pearson'ın küçük vak vak kitapları da renkli, eğlenceli, öğretici.. Serinin bazı kitaplarının karton sert sayfaları var bazıları kuşe kağıt.

Amcasının hediyesi sesli tuvalet eğitimi kitabı.. Tuvalet eğitimiyle ilgili teorik bilgisi tamam da uygulamaya geçilemedi henüz, tüm soruların doğru cevabını ezberledi :))

Yine Pearson'ın harika kitapları. Rengarenk cıvıl cıvıl sayfalarda gizlenmiş öğeleri buluyoruz. Dikkat geliştirici.

Minik eller serisi ise tam ellerine göre bir yere giderken çantaya atılabilir bir kitap. Renkleri, şekilleri, vücutlarını ve hayvanları öğretiyor. Sert kapak ve sert sayfalı, iyi ki almışım dediklerimden. Aslında tüm kitapları için iyi ki almışım diyorum

Qbebek'in 2'li ve 3'li tamamlama kartları da 15. ay sonrası için öneriliyor. Önce 2'li kartlarla başladık, 22.ayda 3'lü kartlara geçtik.

Alttaki kartlar ve kitapları ise henüz yeni aldım, Minnoş'un annesi yararlı bularak aldı bunları ama Minnoş'un tepkisi ve faydalı-gereksiz yorumu yapabilecek bulgulara sahip değilim.

Bunların dışında eğer facebook kullanıyorsanız ve eğitici karttır, etkinlik kartıdır vs. ilginizi çekiyorsa kesinlikle PiaPolya Oyun ablası grubuna katılmanızı ve oradaki dosyalar bölümünü incelemenizi tavsiye ederim. Genelde piyasadaki tüm bu kartlara sahip olmak maliyetli olabiliyor ama A3 boyutuna gramajlı kağıda renkli çıktı alabileceğiniz bildiğiniz güzel bir yer varsa kartlı etkinlik meselesini de Piapolya sayesinde düşük maliyetle halledebiliyorsunuz. Ben en çok Piapolya'yı tanıdığıma sevindim şu facebook dünyasında :)

Sözün özü; Pearson yayınlarının bebek kitapları ve Piapolya'nın kartları kesinlikle tavsiye ettiklerimizden...

 

Güncelleme: Pearson'ın bul, oyna, öğren hayvanlar kitabı son 1 aydır Minnoş'un (şu an 2 yaşında) en en en favori kitabı..

Recent Posts
Search By Tags
bottom of page