top of page

Nohuttan Doğal Yoğurt Mayası

 

Marketten aldığımız yoğurtlar ekşimiyor.. Neden? Çünkü ekşimeyi önleyen bakterileri alınıyor. Bu bakteriler alınırken, iyi kötü bütün bakterilerden temizleniyor yoğurt. Halbuki bağırsaklarımızın kötü bakterilerle savaşabilmek için iyi bakterilere ihtiyacı var. Onu için ishal olana, zehirlenene yoğurt yedirilir. İçinden bakterileri alınmış yoğurt ise boş yoğurt, bir işe yaramaz. Marketten aldığımız yoğurdu kullanarak evde yoğurt mayalıyorsanız onun da yararlı bakteri eksikliği açısından bir farkı yok, çünkü mayasında yok. O zaman yoğurt mayamızı da kendimiz yapacağız. Nasıl mı? 15 adet nohutu (bence 15 ortalama bir değer diye düşünüyorum) 1 su bardağı yoğurt mayalama sıcaklığındaki günlük süte atın. Yoğurt mayalar gibi sarın sarmalayın, radyatör yanına koyun vs. ben yoğurt makinesine koyduğum için diğer işlemler hakkında çok tavsiye verecek yetkinlikte değilim. Eğer yoğurt makinesi kullanıyorsunuz bardağınızı veya kavanozunu yerleştirim makineye. 24 saat sonra ilk mayalanan yoğurdumuzu alıyoruz, içinden nohutları çıkarıyoruz buzdolabına kaldırıyoruz. 1 gün sonra buzdolabına kaldırılan sıvıyı süzgeç üzerine döküyoruz. Süzgecin üzerinde kalanlar ilk mayanızı oluşturuyor. Bu maya ile 3-5 sefer yoğurt mayaladıktan sonra ancak yoğurt kıvamında ve tadında yoğurt oluşuyor.  Ben ilk mayalarken kaynağım http://woto.com/yogurt-mayasi 'ydı. Daha detaylı olarak  oradan da yardım alabilirsiniz.

 

Çam Kozalağından Doğal Yoğurt Mayası Yapma

 

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinin çam kozalağı yoğurdunun ünlü olduğunu biliyor muydunuz? Ben Eskişehir'de yaşadığım halde bilmiyordum rastgele bir facebook paylaşımında gördüm. Biliyorsunuz bugünlerde ilgi alanım doğal yoğurt mayalamak. Kampüste Zeytin'le yürürken bir çam kozalağı gözüme çarpınca neden bunu da denemiyorum ki dedim ve attım çantaya. Bu hafta sonu denedim Çam kozalağı yoğurdunu. Baştan söyleyeyim herkesin hoşlanacağı bir tat değil, normal yoğurttan farklı aromalar içeriyor. Ben beğendim, eşim de beğendi. Daha önceki bir yazımda nohuttan yoğurt mayası elde etmek hakkında deneyimlerimi yazmıştım. Onun gibi günler süren uzun bir süreç de değil. İlk seferinde yoğurt oluyor, belki sonraki seferlerde tadı çok daha güzelleşecek, o zaman nasıl harika bir şey olur tahmin edemiyorum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelelim nasıl yaptığıma;

 

Henüz kurumamış çam kozalağını alıyorsunuz, iyice yıkayıp yoğurt mayalama ısısındaki sütünüzün içine atıp yoğurt mayalama sürecinde yaptığınızdan farklı hiç bir şey yapmadan 10-12 saat bekliyorsunuz. Farklı olan sanırım ilk sefer olması dolayısıyla geç mayalanmasıydı. 

 

Evde Doğal Kefir Yapımı

"Kefir nedir ve faydaları nelerdir" başlıklı yazıma ulaşmak için buraya tık tık. Eğer kefirle ilgili önbilginiz yoksa mutlaka okumanızı tavsiye ederim.  Gelelim doğal mayayla evde nasıl kefir yaptığıma:

k

 

Evde Labne Peyniri Yapımı

Paketli gıdalar çoğu zaman tek çare değil, pek çok şeyi evde de yapabiliriz. Labne peyniri de bunlardan biri. Üstelik o kadar kolay ki. Gurmebebek'te okumuştum ilk olarak bu tarifi. Arzum bebbe yoğurt makinesi kullanıyorum genelde yoğurtlarımda ve şimdiye kadar hep labneyi de makinede yaptım. Annem bir seferinde geleneksel yöntemle fırının içinde sararak yaptı ama çok geç ve zor mayalanmıştı. Şimdi nasıl yapılır kısaca anlatayım. Sütünüzü eğer pastörize günlük sütse yoğurt mayalama sıcaklığına kadar ısıtıyoruz, köy sütüyse kaynatıp o sıcaklığa soğutuyoruz. O sıcaklık ise; manuel olarak yıkanmış serçe parmağınızı sütün içine daldırıp 8 e kadar sayıyoruz.8 dediğimizde parmağımızı içinde tutabileceğimiz kadar sıcaksa ölçüm tamamdır :) 1 kilo süt için 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir işinizi garanti görür, ben daha az peynir kullanıyorum.. Peyniri ılık sütle eziyoruz homojen ve akıcı hale gelince süte katıyoruz. Bu işlemi gece yatmadan yapıp sabah mayalanmış labneyle uyanıyorum. Görünüş olarak aynı yoğurt. Sonra temiz bir tülbent yardımıyla peynirimizi süzüyoruz. İşe giderken peyniri tülbentin üzerine döküp suyu taşmayacak şekilde buzdolabına kaldırıyorum. Akşam geldiğimde süzülmüş labne hazır. Gurmebebekte dilerseniz 1-2 dk çırparsanız daha homojen bir labne elde edersiniz diyor o işlemi yapmadım hiç. Süzülen suyunu da atmıyorum tabi. Peynir altı suyu faydalıdır kendisi. Yaptığım organik bebe bisküvisine su yerine kullanıyorum. Çorbalarına katıyorum, hatta kaşık kaşık içiyor..

 

 

Evde Doğal Bebe Bisküvisi (Yumurta-Süt Alerjisine Özel)

Alerjik çocuğunuz varsa, paketli gıdalardan kaçınıyorsanız bu tarif size göre.. Minnoş 18 aylık şekerle tanışmadı henüz. Yumurta alerjisi ve süt alerjisi var ama şükür ki fermente süt ürünlerine alerji oluşmadı ve ben bu tarifi yoğurtla ve yoğurt suyu/peynir altı suyuyla uygulayabiliyorum.

 

Malzemeler:

 

2 çay bardağı organik tam buğday unu

Yarım çay bardağı organik irmik

2 çay bardağı organik prinç unu veya yulaf unu (pirinç unu kullandım ben)

4 yemek kaşığı organik zeytinyağı (orjinal tarifte organik tereyağı kullanılmıştı)

1 yemek kaşığı ev yoğurdu (kıvama getirinceye kadar ekleme yapılabilir)

Hamura kıvam vermek için yoğurt suyu (ben labne peynir yaparken ayırdığım peynir altı suyunu bol bol kullandım)

1-2 çay kaşığı Keçi boynuzu unu (tat katması ve besin değerinin yükselmesi için kattım)

 

Yapılışı:

 

Yoğurma kabına zeytinyağı, irmik, pirinç unu, yoğurt ve yoğurt suyunu ekleyip yoğurun. Buğday ununu azar azar ekleyin. Unu elemeyi unutmayın derim çünkü bilinmiş bir markanın organik tam tahıllı ununun içinden kocaman taş çıktı bizde.. Ele yapışmayıncaya kadar yoğurmaya devam kıvam ayarlaması için yoğurt suyu eklemeye devam (peynir altı suyu da olur). Daha sonra hamuru 1-2 cm incelecek şekilde aç ve küçük parçalara ayır. Ben mantı hamuru keser gibi kare kare kestim çünkü şekil önemli değil sonra rondodan geçirip tekrar toz haline getirecektim. Sert bir bisküvi oluyor çünkü un haline getirip sıvıyla yumuşatmazsanız çiğneyemezler. Rondo falan deyince her şeyi rondodan geçiren bir anne değilim hatta nerdeyse hiç kullanmadım şimdiye kadar çatalla ezip verdim herşeyi. Toz haline gelen bisküviyi kavanoza koyup meyve suyuyla, mamasıyla, çorbasına katarak, meyve pürelerine, yoğurduna katarak kullanıyorum.. Bu arada fırın 200 derece civarındaydı ve yaklaşık yarım saatte kızardı iyice kızarıp kurumadan çıkarıyoruz. Son denememde az az yoğurt katarak hamuru kulak memesi kıvamına getirmeye çalışırken ben bizim Minnoş yoğurt kasesinde tüm yoğurdu hamura döktü ve alkışladık.. Sonuç daha yumuşak bisküviler elde ettik demek ki neymiş yoğurt alabildiği kadar :)

 

Kaynak: http://www.ozgeninoltasi.com/2013/09/organik-bebe-biskuvisi.html 'den esinlenilerek yapılmıştır.

 

2. tarif

 

 

 

 

 

 

 

Daha önce organik bebe bisküvisi tarifi yayınlamıştım hatırlarsanız. Hatırlamak için tık tık. O tarifi biraz daha geliştirdim, içine hurma kattım, muz kattım hatta biraz kuru kayısı ve dövülmüş badem, ceviz kattım (aman alerjikler kuruyemiş katarken dikkat), yoğurdu daha bol kullandım böyle bir şey oldu. Geleyim aklımda kaldığı kadarıyla tarife

 

Malzemeler:

 

8 kaşık organik zeytinyağı

Aldığı kadar yoğurt (2-3-4-5 kaşık)

Bir su bardağı organik pirinç unu

Bir su bardağı organik tam tahıllı un

Yarım su bardağı irmik (henüz organik bulamadım, biliyorum var bana denk gelmedi)

1 orta boy muz

5-6 tane kabukları soyulmuş hurma

2 kuru kayısı

Bir çay kaşığı ceviz badem karışımı

2 çay kaşığı keçi boynuzu unu

 

Hurmayı, kuru kayısıyı suda yumuşatıp robottan geçiriyoruz veya küçük küçük doğruyoruz, muzu çatalla eziyoruz. Karıştırma kabına yoğurt hariç tüm malzemeleri alıyoruz sonra 2-3 kaşık yoğurt ilave ediyoruz, hamurun kıvamına göre yoğurdukça yoğurt eklemeye devam edebilirsiniz. Sonra hamuru açıp şekilli veya şekilsiz kesip 200 derecede yaklaşık 20 - 30 dk bisküviler kızarana kadar pişiriyoruz. Önceki kadar sert olmadı bu sefer. Fırından ilk çıktığında eline alıp yiyebildi Minnoş ama sonrasında sertleşti ve yoğurdun içinde yumuşayınca yiyebiliyor. İşten eve gelince yemek yaptığım sırada Minnoş'un da yardımlarıyla yarım saat içinde bunu da hazırlayıp fırına atabiliyorum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page