Bir MİNNOŞ Büyüyor
MONTESSORI MACERALARI
Minnoş 18 aylık oldu ve oyuncakları artık onu fazla oyalayamıyor. Sürekli yeni şeyler keşfetmek, hayatın içinden nesnelerle haşır neşir olmak ve onları tanımak istiyor. Ondan dolayıdır ki bugünlerde doktora tezimden çok ona etkinlik araştırmakla meşgulüm. Doktora tezi mi yazmak zor, bebek mi büyütmek diye soran olursa cevabım kesinlikle bebek büyütmek. En zoru da iş yaşamıyla beraber üçünü aynı anda yürütmek. Oynatmaya az kaldı. Eskiden stresten midem falan ağrırdı, şimdi bir de strese bağlı egzama çıktı. Ne zaman doktora gitsem hep strese bağlı diye başlayan cümleler havada uçuyor, işte benim hayatımda böyle.Nereden geldim bu konuya bilmiyorum. Montessori diyorduk..
Montessori eğitimi; İtalya'nın ilk kadın doktoru ünvanına sahip (1896) Maria Montessori'nin çocukları gözlemleyerek geliştirdiği; "sınırlar içinde özgür bırakma" mantığıyla (gerçek hayattaki gibi) çocukların, davranış, dikkat, el becerisi, algılama gibi duyusal konularda gelişmesini, kendi kendine yetebilmesini, eğlenirken öğrenmesini ve özgüven sahibi insancıklar olmasını hedef alan bir eğitim sistemi.
Montessori eğitim sistemini belli ölçüde evde uygulamak kolay. Dünyanın en başarılı eğitim sistemi olduğu söyleniyor. "Google" nin kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales de birer Montessori eğitim sisteminin mezunlarıymış. Bu sistemde bir müfredat yok, ceza ve ödül yok. Montessori eğitiminde öğretmen pasiftir ve başarının yüzde 70'i öğretmene bağlıdır… Klasik eğitimde ise öğretmen "aktif"dir ve başarı öğrenciye bağlıdır (kaynak). Ülkemiz eğitim tarihine baktığımızda Montessori Eğitimi'ni teşvik eden ve takdir eden liderin Atatürk olduğunu görüyoruz… 1 nci marif kongresi toplandığında orada yeni eğitim sistemlerine övgü dolu sözler söylediğini ve dil bilen "genç muallimlere" Maria Montessori'yi öğrenmelerini tavsiye ediyor (Adem Güneş röportajından)
Bizim Etkinlikler (Hepsinin Montessori Olduğunu İddia Etmiyorum)
2 paket köftelik bulgurun verdiği mutluluk konulu etkinliğimiz :)) Etkinlik sırasında kendinden geçen, çok eğlenen minikler ve etrafı minimum seviyede kirleterek etkinliği sonlandırmayı düşünen anneler.. Yere örtü serilir, miniğe önlük takılır ama başına bandana takmak hiç akla gelmez. Başından aşağı bulgurları döküp bulgur banyosu yapmak isteyen miniğin saçlarından bulgurları temizlemek hiç de kolay olmayacaktır. Banyoda akar gider diye düşünmeyin, suyu görünce şişip, iyice yapışıyorlar neyse sonucunu hatırlamak istemesem de 2 kere uygulayıp çok zevk aldığımız bir etkinlik oldu :)
Tuz hamurundan el kalıbı yaptığım hamurun ayak kalıbı için ayırdığım parçasını Minnoş'un elinden kurtaramadım. Elinin kalıbını çıkarabilmenin mutluluğyla ayaktan feragat ettim ve oyun hamuru oldu. Evde oyun hamuru yapma konusunda kendimi geliştirmeliyim
Her oyun hamuru alınmaz ya evde yapılacak ya da gerçekten güvenilir markalar tercih edilecek yoksa ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Hele 1,5 2 yaşındaki minikler için her şeyi ağza götürdüklerinden üstlerinden gözünüzü aman ayırmayın. Oyun hamuruyla gerçekten güzel vakit geçiriyorlar, fotoğraftaki etkinliğimizde oyun hamurunun üzerine kırtasiyeden aldığımız renkli kuş tüylerini batırıyor.
Köpükten bir kutu veya tabak da olur. Spagetti makarna ve halka makarna üçlüsü de güzel bir etkinlik oldu. Hem bir müddet kendini vererek zaman geçiriyor, hem de halkaları çubuktan geçirirken, çubukları köpüğe takarken ince motor becerileri gelişiyor.
Kırtasiyede satılan renkli şöniller, pek çok etkinliğe malzeme olabiliyor, bir de mutfak süzgeçleri :)
Patates cipsi kutusu ve renkli şönillerimiz, halka makarnalarımız...
Facebookta piapolya oyun ablası grubunu bulduktan sonra çok rahatladım. Minnoş'un oyun kartı, kitap sevdasını gördükçe, onu her gün mutlu etmek için her gün yeni kitaplar, kartlarla eve gitmeye başlamıştım, yaşına uygun Pearson yayınlarının, mikadonun,Qbebek'in tüm yayınlarını aldık herhalde, ee tabi bütçe sınırlı, ihtiyaçlar sınırsız.. Piapolya'da çıktı alınabilir çok hoş oyun kartları var. Şekil eşleştirme, şekil tamamlama, geometrik şekiller, sayılar, yüz tamamlama,ifade kartları. Hepsini kesmedik sırasıyla kesip veriyoruz. Çıktı alabileceğiniz güzel bir yer bulursanız gerçekten kaliteli kartları çok uyguna mal edebiliyorsunuz.
Bazı şeyleri atmamak saklamak güzel oluyor. Uzun süredir market yoğurdu almamamıza rağmen bir zamanlar aldığımız yoğurdun kutusu da etkinlik malzemesi oldu. Yine kırtasiyelerde satılan minik renkli ponponları kutunun üstünden açtığım delikten içine doldurmayı sonra onları geri boşaltmayı seviyor. Elini acıtmaması için kenarlarını bantla yumuşattım, kutuyu evayla da kaplamıştım ama beğenmedi sanırım çıkarttı, ee herşeyin doğalı :)
Ahşap puzzle'ları tamamlarken de çok eğleniyor. Hem şekillerin ismini öğreniyor, hem eşleştiriyor. Geçende mutfak dolabından aldığı plastik oval şeklimdeki kabı bana uzatıp oval, oval dedi :) Teyzesinin yaptığı keçe puzzle'a da gözü gibi bakıyor. Fotoğrafta yanda gözüken gizli 501 şey kitabındaki nesneleri bulmak da onu eğlendiren aktiviteler arasında..
Bir adet temiz yumurta kutusu, ponpon toplar, şöniller ve tüyler oldukça renkli ve eğlenceli :) Yumurta kutuları bakteri riski yüzünden başka amaçla kullanılmamalı, ben kullanılmamış bir kutu bulmuştum.