Hangi Emzik Ne Zaman?
Bizim Minnoş koyu bir emzik tiryakisi. Uykuda veya uyanıkken fark etmiyor biri ağzında, diğer ikisi elinde olmayınca rahat edemiyor. Derin uykusunda bile elinde emzik olmadığını fark edince uyanıp buluyor veya istiyor. Doğar doğmaz Avent'in silikon emzikleriyle başladık emzik macerasına. Minnoş'un dişler çıktıktan sonra o güzel silikon emzikler delinmeye başladı ve sonrasında her gün yeni bir emzik parçalanıyordu. Sonradan öğrendim ki dişi çıkan bebekler silikon emziğe veda etmeliymiş çünkü silikon emzikler diş darbelerine dayanıklı değillermiş ve ağzında parçalanıp kopan emzik parçaları çok kötü sonuçlar doğurabilirmiş. Gittim hemen kauçuk emzik aldım. İlk günlerde hep eski emziklerini aradı çünkü tadı kokusu bambaşka kauçuğun. Sonra ona da alıştı..
Araştırmalarım sonucu ulaştığım silikon ve kauçuk emzik özelliklerini maddeler halinde özetleyeyim;
Yenidoğanlarda silikon diş çıkardıktan sonra ise kauçuk emzik kullanılması gerekiyor.
Silikon emzikler şeffaf olduklarından temizlemesi daha kolaydır.
Silikon çok yumuşaktır, pürüzsüz yüzeye sahiptir ve ısıya karşı dirençlidir.
Silikon emzikler buharda steril edilebildikleri gibi kaynatmaya da dayanıklıdırlar.
Kauçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur.
Kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.
Silikon silisyumdan üretilir. Silikon emzikler kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karşı dayanıklı değillerdir. Bu yüzden silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygundur.
Damaksız emzikler anne memesini andırdığı için bebekler tarafından tercih edilir. Ancak bu tür emzikler özellikle bir yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilirler. Bu tür emziklerin bir yaşından sonra kullanılması önerilmiyor.
Damaklı emzik ise daha elips ve yukarı doğru kıvrıktır. Bu anatomik şeklinden dolayı 2-3 yaş arasında bile rahatlıkla kullanılabilir. Damağa tamamen adapte olduğundan, herhangi bir bozukluğa neden olmaz.
Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmelisiniz. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almalısınız.
“Ortodontik” diye nitelendirilen emziklerin meme başları yassıdır; buna karşılık daha alışılmış çeşitlerin, başları yuvarlaktır. Ortodontik çeşitlerin dişetleri ve dişler için daha iyi olduğu ileri sürülmekle birlikte, bebeğinizin hangisini seçeceğini görmek için her ikisini de denemeniz daha doğru olur. plastik ağızlığın biçimi, bebeğinizin değil, sizin seçiminize bağlıdır; bununla birlikte, hangisini seçerseniz seçin, havasızlıktan boğulmaya yol açmaması için, üstünde havalandırma delikleri bulunmasına dikkat edin.
Bütün emzikler onaylanmış güvenlik standartlarına uygun olmalıdır.
Etiketinde standartları açıkça belirtilmeyen emzikleri sakın almayın.
Emzikleri biraz olsun yıpranmaları durumunda bile, atın.
Emzikler, çok küçük bebeklerin boyunlarına asılmamalıdır: Boğazlarına dolanarak boğulmalarına yol açabilirler.
Yeni doğmuş bebeğinizin emziğinin, tıpkı biberon memeleri gibi, mikroptan arındırılması gerekir.
Emzikleri hep aynı kabın içinde tutmak, hem temiz kalmalarını sağlar, hem de bebeğiniz yaygarayı bastığında, “emziğini nereye koşmuştum?” diye dört bir yana koşuşturmaktan sizi kurtarır.
Eğer bebeğiniz emziği bırakmak istemiyorsa bir takım önlemler almak gerekir: - Öncelikle emzik emme süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalı, emzik kesinlikle şeker, reçel vs gibi şeylere batırılmamalıdır.
Emzik emmek istediğinde sevdiği bir sebze meyve verilerek onunla oyalanması sağlanmalıdır. Bu tür şeyleri de yerken tek başına bırakılmamalı, emmesi önlenmelidir. - Ayrıca emziği emmediği durumlarda mükafatlandırılarak (sözle veya hediye ile veya bak büyüdün işte gibi sözlerle…) teşvik edilmelidir. -
Anne ve babanın en çok dikkat etmesi gereken nokta; bebekleri gergin, sinirli ve huysuzken emziği onu susturmak için tek çare olarak görmemektir. Ağlayan bebeği susturmak için önce tatlılıkla yaklaşarak sakinleştirmeye çalışmak gerekir.
Daha büyükçe çocuğunuza, bazı karşılaştırmalar yaparak, yuvada başka hiç kimsede emzik olmadığını anlatabilirsiniz: Ama sakın onu utandırmayın; yuvaya emziksiz gitmeyi bir oyunmuş, yeni bir deneymiş gibi görmesine gayret edin.
Böylece çocuğunuzun gün geçtikçe emziğe yalnızca yatma saatlerinde gereksinme duyacağı, daha sonra da hiç duymayacağı bir noktaya erişirsiniz.
Kaynak: www.hekimce.com
コメント