Alerjiye Keçi Boynuzu
İbrahim Saraçoğlu'nun her programında alerji konusu açılınca keçi boynuzunu önermesi beynimin bir yerlerine iyice yerlemiş ki bizim Minnoş'un alerjileri için katı gıdaya geçip pekmez verebileceğim aydan sonra (kaçıncı aydı hatırlamıyorum) sürekli keçiboynuzu özü veriyorum. Önceleri organik keçi boynuzu pekmezi alıyordum ama daha sonra eczanelerde de satılan organik soğuk press keçi boynuzu özüne geçtik.
Bu arada Minnoş'un demir eksikliği de keçiboynuzu özü tüketmeye başladıktan sonra geçti gitti. Nasıl kullanıyoruz? Muhallebisine katarak veya çay olarak. Biz çay içerken onun bardağına da keçi boynuzunu koyup sulandırıyoruz bayılıyor. Yalnız dişlerinin üzeri kararmaya başladı sanırım sebebi çok tükettiği keçiboynuzu :(
Aşağıda keçiboynuzuyla ilgili bazı bilgiler var. Bir bakın iserseniz;
ASRIN MUCİZE MEYVESİ KEÇİBOYNUZU
İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread” olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği" anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir.
Anadolu’da bazı yörelerde harnup olarak da bilinir. Yeryüzünün en eski bitkilerindendir, anavatanı Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km2lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir. Keçiboynuzu, yetişmeye başladığı ilk 15 yıl meyve vermeyen bir bitkidir. Meyveleri ilk başlarda yeşil olup olgunlaştıkça kahverengileşen ve tam olgunlaşınca parlak kahverengi renk alan bir bitkidir.
Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
KEÇİBOYNUZU ÖZÜNÜN FAYDALARI
-Kolesterolün düşürülmesinde, kalp damarlarının açılmasında yardımcı olur.
-Kan yapıcı özelliği çok fazladır.
-Nefes darlığı, bronşit ve öksürüğe iyi gelir.
-Afrodizyaktır. (Hareketli sperm sayısını artırır.)
-Karaciğeri destekler, sarılığı geçirir.
-Sütün 3 katı Kalsiyum ve E Vitaminiiçerir.Çocukların Kemik ve zeka gelişiminde büyük rol oynar.Antipolio (Çocuk Felcine karşı koruyucudur.)
-Mide ekşimesi, gaz,ishal, kabızlığa iyi gelir.
-Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır.
-Nitrozamin yok edicidir.(Nitrozamin, 1956 da keşfedilen tütünde bulunan kanserojen maddedir.)
KEÇİBOYNUZU ÖZÜNÜN PEKMEZDEN FARKI
a-Ateşle direk temas etmediği için, kanserojen bir madde olan karamel oluşmamaktadır.
b-Kaynama derecesi 50 dereceyi geçmediğinden insan vücudu için gerekli olan vitamin, mineral ve aminoasitlerde kayıp görülmemektedir.
c-Pekmez yapımında çökeltici olarak kullanılan toprak vb.kimyasal maddeler asla kullanılmamaktadır.
Kaynak: http://www.pekmezdunyasi.com/?&Syf=1&Id=157508&pt=Duyurular