Probiyotik desteği..
Son yıllarda, probiyotikler oldukça popüler olmuş ve probiyotik içeren gıdalarla ilgili pek çok çalışma yapılmıştır. Bunların sonucunda, probiyotik gıdaların ishal veya kabızlıktan kurtulmada, antibiyotik ishalinin süresini azaltmada, hatta çocuğu egzama, astım gibi allerjik hastalıklardan korumada etkili olduğu gösterilmiştir. O halde çocuğunuz sık sık hastalanıyor, sık antibiyotik kullanması gerekiyor, bağırsakları iyi çalışmıyor veya alerjik bir bünyesi varsa probiyotik gıdaları günlük diyetine eklemek yararlı olacaktır. Probiyotikleri doğal yoğurt, kefir,boza,sirke vb. ürünler ile vücudumuza alabileceğimiz gibi eczanelerde satılan probiyotik toz ve kapsüllerle de alabilirsiniz.
Osman Müftüoğlu bir makalesinde probiyotik ürünlerle ilgili şunları söylüyor:
“Probiyotikler, sağlığa yararlı, bağışıklığınızı güçlendirici dost bakterilerdir. Vücudunuzda savunma gücü antikorları üreten bağışıklık hücrelerinin yüzde 70’i sindirim sisteminde yaşamaktadır. Probiyotik gücü arttırmak, bağışıklık gücünü arttırmak anlamına gelmektedir. Probiyotik gücünüzü arttırmak ve canlı biyolojik güçler olan dost bakterilerden daha çok yararlanmak için probiyotik süt içeceklerinden, mayalı besinlerden veya probiyotik içeren çoklu vitamin ve mineral karışımlarından yararlanabilirsiniz. Yeni bir çalışma probiyotik bakterileri içeren çoklu vitamin mineral karışımlarının soğuk algınlığına yakalanmayı engellediğini kanıtladı. Yoğurt veya kefir ürünleri ya da probiyotikli multivitamin-mineral tabletleri fark etmez.”
Ben zaman zaman eczaneden aldığım bu probiyotik tozu bizim Minnoş'un yoğurduna katıyorum. Merak ettiğim şey ise probiyotik toz katılmış yoğurt ile mayalanan yoğurt probiyotik özellikte olur mu, çok büyük ihtimalle bakteri sayısı oldukça azalır cevabını alacağım ama net cevabı bilen varsa yazsın lütfen..
Bir de gıda katkıları ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin azalması ilişkisiyle ilgileniyorum diyorsanız aşağıdaki yarım saatlik video da ilginizi çekebilir.